Fysiotherapeutische begeleiding bij herstel na het coronavirus (COVID-19)

Fysiotherapeutische begeleiding bij herstel na het coronavirus (COVID-19)

30 november 2022

Helaas blijven sommige mensen na besmetting van Covid-19 vervelende en soms ernstige klachten en/of beperkingen houden welke zelfs maanden na besmetting nog aanwezig kunnen zijn (Long-Covid). 

Wij als fysiotherapeuten zijn de aangewezen zorgverleners om u te begeleiden bij uw herstel en het weer opbouwen van uw fysieke mogelijkheden. Als praktijk zijn wij aangesloten bij het COPD longnetwerk Apeldoorn waardoor er veel expertise in huis is om u te begeleiden bij longproblematiek. Daarnaast hebben collega's online scholing "fysiotherapeutische begeleiding na coronavirus" gevolgd.

Kenmerkende klachten na het opgelopen coronavirus zijn:

  • algehele spierzwakte
  • verminderde conditie
  • pijn en/of stijfheid van gewrichten
  • vermoeidheid
  • balansproblemen
  • gewichtsverlies
  • problemen met het uitvoeren van dagelijkse handelingen.

Daarnaast kunnen bij mensen die herstellende zijn na een Covid-19 besmetting ook psychische en/of maatschappelijke problemen voorkomen.

Tijdens het intakegesprek inventariseren wij hoe het met u gaat. Welke aanwezige klachten u heeft, welke fysiek van aard kunnen zijn, maar ook psychisch. Daarnaast de belemmering welke u ervaart in uw dagelijks leven en welke hulpvraag u heeft. Na het intakegesprek zullen wij ook metingen/testen verrichten om verder in het kaart te brengen; uw ervaren gezondheid, algehele uithoudingsvermogen, spierkracht uithoudingsvermogen, ademspierkracht en uw functioneren in dagelijkse activiteiten. Op basis van het intakegesprek en de uitkomsten van de verschillende metingen/testen stellen wij samen met u een op maat gemaakt revalidatieprogramma op.

Fysiotherapeutische begeleiding.
Afhankelijk van de problemen waar u tegen aan loopt bestaat de behandeling uit (vaak een combinatie van) begeleiding/training van uw:

  • longfunctie (o.a. kortademigheid en benauwdheid)
  • fysiek functioneren (o.a. kracht, conditie, balans, ADL)
  • mentaal functioneren (o.a. geheugen, concentratie, angst, depressie)

Vanwege de soms diversiteit van aanwezige problemen en klachten werkt de fysiotherapeut nauw samen met andere disciplines, zoals huisarts, ergotherapie, diëtiste en/of psycholoog. Daarnaast bestaat de mogelijkheid, wanneer nodig, om een multi-disciplinair traject te kunnen aanbieden met onze samenwerkende partij BeLife.

De duur van het herstelproces en fysiotherapeutische begeleiding zal mede afhangen van de ernst en duur van het ziekteproces. Wanneer u een verwijzing heeft van de huisarts en/of specialist vindt vergoeding plaats op basis van chronische indicatie. Wanneer niet, via uw aanvullende verzekering.
Voor meer informatie over vergoeding kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Fysiotherapie bij longproblematiek wordt binnen onze praktijk verzorgd door Faranak SimonseLisanne Bouwmeester en Jeroen Binsma.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie weten over fysiotherapeutische begeleiding bij herstel na besmetting van het coronavirus?
Dan kunt u contact opnemen met de praktijk (055-3605681) of een e-mail sturen naar info@houwerenruijs.nl. U kunt ook online een afspraak maken.