Geriatriefysiotherapie

DSCF6340.jpgNaarmate mensen ouder worden, is de kans groter dat ze klachten krijgen en/of minder mobiel zijn. Dat geldt zeker voor mensen die niet meer voldoende (kunnen) bewegen. Speciaal voor kwetsbare ouderen en voor mensen op hoge leeftijd met complexe gezondheidsproblemen, is er geriatriefysiotherapie.

Indicaties voor geriatriefysiotherapie:

  • problemen bij alledaagse handelingen zoals aankleden, uitkleden, wassen en huishoudelijke taken
  • problemen bij dagelijkse activiteiten zoals lopen, opstaan, zitten en traplopen
  • problemen bij het gebruik van hulpmiddelen
  • houdingsadviezen, transfers en pijnbestrijding bij bedlegerige patiënten
  • voortzetting (revalidatie)behandeling na ziekenhuisopname
  • activatie bij algehele inactiviteit, slechte conditie en/of spierverzwakking
  • controle op veiligheid en leefomgeving
  • screening op valrisico en valpreventie.

Wat kan de geriatriefysiotherapeut betekenen?

De geriatriefysiotherapeut heeft specifieke kennis over ouderen die ouderdomsverschijnselen hebben die worden veroorzaakt door een ziekte en/of een aandoening. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een beroerte, dementie, een gebroken heup of Parkinson. De fysiotherapie bestaat vaak uit oefentherapie om ervoor te zorgen dat u zo zelfstandig en mobiel mogelijk blijft functioneren in uw dagelijks leven. Daarnaast informeert, adviseert en begeleidt de geriatriefysiotherapeut u, en wanneer nodig uw gezinsleden en/of mantelzorgers, over het ziektebeeld, de vooruitzichten, de behandeling, de dagelijkse handelingen en hulpmiddelen. Behandelingen kunnen, wanneer u niet naar de praktijk kunt komen, of wanneer u een hulpvraag in de thuissituatie heeft, ook bij u thuis plaatsvinden. De geriatriefysiotherapeut werkt vaak samen met de ergotherapeut.

Specialist geriatriefysiotherapie?

Binnen onze praktijk in Apeldoorn is Lisanne Bouwmeester gespecialiseerd in geriatriefysiotherapie. Zij is aangesloten bij het geriatrienetwerk Apeldoorn.

Wilt u meer informatie over geriatriefysiotherapie?

Dan kunt u contact opnemen met de praktijk (055-3605681) of een e-mail sturen naar info@houwerenruijs.nl. U kunt ook online een afspraak maken.

 Afspraak maken

Lees hier een blog over de voordelen van geriatriefysiotherapie.