ParkinsonNet

DSCF6449.jpgWanneer u de diagnose ziekte van Parkinson heeft gekregen, is bewegen niet altijd meer vanzelfsprekend. Parkinson veroorzaakt veel verschillende klachten, vooral bij het bewegen en de gemoedstoestand. De gespecialiseerde fysiotherapeut is er voor u om u te begeleiden met een oefen- en/of revalidatieprogramma, zodat u zo lang mogelijk kan blijven functioneren in uw dagelijks leven.

Wat is Parkinson?

Bij de ziekte van Parkinson sterven de hersencellen die dopamine maken, versneld af. Dopamine is een stofje dat ervoor zorgt dat signalen van de ene naar de andere hersencel worden doorgegeven. Hoe de ziekte veroorzaakt wordt, is nog niet precies bekend. Parkinson heeft geen invloed op de levensverwachting, maar wel op de kwaliteit van leven. De ziekte is heel complex en kan veel verschillende klachten tot gevolg hebben. Naarmate je ouder wordt, stijgt de kans op Parkinson. Bij een klein deel van de mensen met Parkinson speelt erfelijkheid een rol. 

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Tijdens elk stadium van de ziekte van Parkinson kunt u voor informatie of advies op maat terecht bij de fysiotherapeut. Als het nodig is, kan een fysiotherapeut u ook behandelen. Bij de ziekte van Parkinson richt fysiotherapeutische behandeling zich op het voorkomen, stabiliseren of verminderen van de problemen tijdens het bewegen. Ook kan de fysiotherapeut u helpen bij het opbouwen of onderhouden van uw conditie en de verbetering van specifieke, dagelijkse activiteiten. Het is belangrijk om een zo actief mogelijk leven te blijven leiden om het ziekteproces te vertragen.

Het is verstandig om naar een fysiotherapeut te gaan als u:

  • wilt leren hoe u met deze ziekte zo goed mogelijk kunt bewegen;
  • het lastig vindt om geregeld aan lichaamsbeweging te doen;
  • vragen hebt over (veilige en passende) lichaamsbeweging;
  • problemen hebt bij ‘normale’ dagelijkse activiteiten zoals lopen, opstaan uit een stoel, omdraaien in bed of in de auto stappen;
  • bang bent om te vallen of (bijna) gevallen bent;
  • pijn hebt, bijvoorbeeld in uw nek, rug of schouders.

Specialist behandeling Parkinson?

Binnen onze praktijk in Apeldoorn is Lisanne Bouwmeester gespecialiseerd in de fysiotherapeutische behandeling/begeleiding bij mensen met Parkinson. De praktijk is aangesloten bij het ParkinsonNet.

Wilt u meer informatie over fysiotherapie bij Parkinson?

Dan kunt u contact opnemen met de praktijk (055-3605681) of een e-mail sturen naar info@houwerenruijs.nl. U kunt ook online een afspraak maken.

 Afspraak maken