Kinderfysiotherapie: Oefeningen, sporten en bewegen

Na een langdurige periode zonder gymles op school en/of sporten bij de vereniging is het gelukkig weer begonnen. Na zo'n lange periode is het belangrijk om weer op een verantwoorde manier te gaan bewegen, sporten. Dit om vervelende blessures te voorkomen. Ideaal om fit te geraken is om een Tabata work out thuis te doen.

Tabata training |HIIT training 

Een Tabata training is een trainingsmethode wat ook wel een HIIT training wordt genoemd. HIIT staat voor een High Intensity Interval Training. Het idee achter een HITT training is vooral dat je in een korte tijdsduur een intensieve inspanning levert. Opbouw van kracht en conditie!

Samen met Gert-Jan Wassink (Running Movements) en een aantal enthousiaste jeugdsporters hebben we 4 Tabata's gemaakt; HITT trainingen van 20-25 minuten met een bijpassende beat eronder. Eén work-out is speciaal voor kinderen van 9-13 jaar en 3 work-outs voor kinderen vanaf 12 jaar, welke ook voor volwassenen erg leuk is om te doen.

Tabata training 9-13 jaar

 

Tabata >12 jaar

 Video 1

 

Video 2

Video 3

Video 4

Noodzaak van bewegen

De noodzaak van bewegen en sporten is overduidelijk. Regelmatige lichaamsbeweging onderhoudt/verbetert het immuunsysteem, is goed voor de conditie van hart en longen, houdt spieren, pezen en botten sterk en vermindert gevoelens van angst en stress.

Volgens de beweegrichtlijn van de gezondsheidsraad is het voor kinderen en jeugd belangrijk minimaal één uur per dag matig intensief te bewegen. Zie ook dit filmpje.

Vanuit de kinder- en sportfysiotherapeuten van Houwer & Ruijs een aantal extra beweegtips:

  • Elke dag: minimaal één uur per dag matig intensief te bewegen. Dus elke dag één uur wandelen of fietsen, of één uur actieve spelletjes of work-out oefeningen binnen doen.
  • Om de dag: spier- en botversterkende activiteiten zoals hardlopen, trampolinespringen, touwtjespringen of kleine oefensessies.
  • Om jullie ideeën te geven, vind je hier 2 kaarten met ieder 16 activiteiten en oefeningen; activiteiten/spelletjeskaart met 16 spelletjes en work-out thuisoefeningenkaart met 16 work-outs.