Medical taping
Medical taping

Medical taping is een veel toegepaste tapemethode binnen de sportfysiotherapie. Medical taping is ontstaan vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is, om de gezondheid te behouden of te herstellen. De gebruikte tape komt wat betreft elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. De tape heeft een soort ‘liftende werking’ op de opperhuid, die de spieren in hun functie ondersteunt, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd.

De anti-allergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van de benodigde medical tape zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden.  Er is zo een 24-uurs medical taping behandeling mogelijk, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen. De medical tape kan dagen blijven zitten waardoor het mogelijk is om door te blijven trainen.

Medical taping heeft verschillende effecten, namelijk:

  • verbetert van spierfunctie door verminderen spierspanning
  • ondersteunt van gewrichtsfunctie door het stimuleren van het houdingsgevoel, corrigeren van de bewegingsrichting en vergroten van de stabiliteit
  • zorgt voor demping van de pijn
  • heft belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer op
  • heeft een neuro-reflectoire beïnvloeding

Indicaties voor medical taping zijn:

  • nabehandeling van (sport)blessures; reduceren van ontstekingen of vochtophopingen zoals bij zwelling en bloeduitstortingen
  • houdingscorrecties
  • behandeling van overbelastingklachten zoals KANS (klachten aan arm, nek en schouder), achillespees en tennis- en/of golferselleboog
  • hoofdpijn
  • preventief tapen

Veel gestelde vragen over medical taping:

Wordt medical taping vergoed?

Medical taping wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. In eerste instantie zullen wij een test taping uitvoeren om te kijken naar de effecten. Gaan we medical taping herhaaldelijk inzetten dan wordt je verzocht om 1 rol tape aan te schaffen. De kosten hiervoor bedragen €10,- en je krijgt deze zelf in beheer.

Waarom preventief tapen?

Medical taping zorgt voor ondersteuning van het normale beweegpatroon en het lichaamseigen herstelproces. Ook als er geen sprake is van een blessure kan er gekozen worden voor deze vorm van ondersteuning als preventieve maatregel tijdens bijvoorbeeld het sporten. 

Kan ik gewoon douchen met de tape?

De gebruikte tape is waterbestendig. Je kunt dus met de tape douchen. Uit ervaring weten wij dat zwemmen er echter voor kan zorgen dat de tape loslaat.

Hoe werkt medcical taping bij het opheffen van belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer?

De bloedcirculatie en afvoer van lymfoedeem (vocht) kan worden verstoord door drukverhoging in een blessure gebied als gevolg van een ontstekingsreactie met lokale zwelling. Dit kan resulteren in pijn. Het herstel van de bloedcirculatie vindt plaats door de liftende werking van tape, als gevolg van drukvermindering in het blessure gebied. Afvoer van vocht kan worden ondersteund door middel van tape technieken, waarbij het vocht in de richting van de lymfeklieren wordt gestuurd. De afvoer wordt gestimuleerd doordat lymfevaatjes zich openen en de lymfestroom naar een gebied gaat waar de druk van het vocht lager is. Het effect van de tape is vergelijkbaar met die van manuele lymfdrainage. 

Specialisten in medical taping

Binnen onze praktijk in Apeldoorn zijn Wouter Langendijk, Liesbeth Kaman, Iris van den Berg, Jarno VriezekolkHeleen Booij, Ellen HemlerFloris Heil, Lisanne Bouwmeester, Collin Denekamp en Marieke Posthumus-Jonker gespecialiseerd in medical taping. 

Meer informatie over medical taping?

Dan kun je contact opnemen met de praktijk in Apeldoorn (055-3605681) of een e-mail sturen naar info@houwerenruijs.nl. Je kunt ook online een afspraak maken.

Afspraak maken