Fysiotherapie bij COPD
copd1.jpg

De laatste jaren is het belang van lichaamsbeweging bij longpatiënten steeds inzichtelijker geworden. Voldoende beweging zorgt onder andere voor een betere conditie en spierkracht. Het is aangetoond dat COPD-patiënten die voldoende bewegen, zich minder benauwd voelen na inspanning en sneller herstellen na een infectie. Naast het verbeteren van de algehele conditie is het mogelijk om met behulp van fysiotherapie bij COPD specifieke hoest- en ademhalingstechnieken te leren.

Het COPD behandeltraject 

Via uw huisarts of longarts (afhankelijk van bij wie u onder controle bent) kunt u een verwijzing voor fysiotherapie krijgen. Sinds 2019 zit COPD in het basispakket van de zorgverzekering. Afhankelijk van de ziektelast (deze wordt bepaald door de
huisarts/longarts die de verwijzing verstrekt) heeft u recht op een gelimiteerd aantal behandelingen (27 of 70 behandelingen, in het eerste jaar)  vanuit de basisverzekering. Eventueel kan daarna aanspraak gedaan worden op de aanvullende zorgverzekering. Na de aanmelding bij onze praktijk zal een intakegesprek plaatsvinden met een gespecialiseerde therapeut waarbij u onder behandeling komt. Vervolgens worden samen behandeldoelen opgesteld voor de behandeling. Hierbij kunt u denken aan; het verbeteren van de algehele conditie, het verbeteren van spierkracht of het verbeteren van ademhalingstechnieken. In overleg met de therapeut zal de oefentherapie één of twee keer per week plaatsvinden. Het is mogelijk om een kortdurend programma te volgen (circa 12 weken), maar de mogelijkheid bestaat ook om voor een langere periode onder begeleiding te bewegen bij ons in de praktijk met vaste groepen.

Fysiotherapie bij COPD wordt binnen onze praktijk verzorgd door Anne Pronk-Bruinewoud en Lisanne Bouwmeester.

 

Meer informatie over fysiotherapie bij COPD?

Dan kunt u contact opnemen met de praktijk (055-3605681) of een e-mail sturen naar info@houwerenruijs.nl. U kunt ook online een afspraak maken.

Afspraak maken