Dry needling
dry needling apeldoorn

Dry needling is gericht op het “uitschakelen” van “triggerpoints” die kenmerkend zijn voor myofasciale pijn (pijn in de spieren). Triggerpoints zijn kleine verhardingen in een spier die voor uitstralende pijnklachten kunnen zorgen.

Tijdens de dry needling behandeling maakt de therapeut gebruik van een “droge” dunne acupunctuurnaald. Door middel van dry needling worden spieren aangeprikt wat leidt tot een voelbare daling van de spierspanning met een pijnvermindering en een betere beweeglijkheid als gevolg. Dry needling is geen acupunctuur. De naald is de enige overeenkomst. Bij acupunctuur wordt geprikt in energiebanen. Bij dry needling dus in triggerpoints in spieren. Dry needling is een zeer effectieve behandelmethode, die alleen verzorgd wordt door gespecialiseerde en gecertificeerde fysiotherapeuten.

Indicaties voor dry needling

Alle pijnklachten waarbij triggerpoints (mede) de oorzaak zijn, kunnen behandeld worden met dry needling. Denk hierbij aan:

  • pijnlijke/stijve spieren en gewrichten (bijvoorbeeld bij schouder-, knie- en heupklachten)
  • aandoeningen van de wervelkolom (lage rug, nek)
  • aandoeningen aan de arm, zoals een tennis-/golfersarm
  • hoofdpijnklachten

Voordelen van dry needling

Hoewel de techniek van dry needling soms als onprettig wordt ervaren, is deze zeer effectief. Directe ontspanning in de spier resulteert in een snelle pijnafname en bevordert de functie van de spier. Als de spieren ontspannen zijn, kunnen de beweeglijkheid, kracht en de coördinatie vergroot worden. Dry needling is geen zelfstandige therapie, maar vaak een techniek die een onderdeel is van een totale behandeling.

Dry needling behandeling

De therapeut voelt eerst waar het triggerpoint zich bevindt. De meeste patiënten voelen het prikken van de naald niet. Daarna brengt de therapeut het naaldje in de spier naar het triggerpoint. Dit is geen pijnlijk gevoel. Als de naald het triggerpoint raakt, geeft dit wel een korte pijnsensatie. Sommige patiënten beschrijven het als een kleine elektrische schok, anderen beschrijven het als een soort verkramping of een dof gevoel.

De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes te bereiken. Tijdens het prikken kan de uitstralende pijn gevoeld worden. Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs aanvoelen. Dit gevoel houdt meestal een paar uur tot twee dagen aan. 

Dry needling specialisten

Binnen onze praktijken in Apeldoorn wordt de dry needling behandeling verzorgd door Onno HouwerMaarten RuijsRinke van den Brink, Iris van den Berg, Wouter Langendijk, Robert SchildkampFloris Heil,  Jarno Vriezekolk, Mirjam Brinkman - van HunnikBrenda Wagenveld, Annemiek Wendrich en Linda Tijhaar.

Meer informatie over dry needling?

Dan kun je contact opnemen met de praktijk in Apeldoorn (055-3605681) of een e-mail sturen naar info@houwerenruijs.nl. Je kunt ook online een afspraak maken.

Afspraak maken