Sportmedische fietstest

Mountainbikers en wielrenners willen steeds bewuster en doelgerichter sporten. Dit is een zeer goede ontwikkeling en het sportmedisch testen kan binnen onze praktijk! Een goede methode om hier invulling aan te geven, is een kleine sportmedische fietstest op een wattbike onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. Met de resultaten uit de test krijgt u inzicht in uw huidige conditionele niveau op hartfrequentie en vermogen(wattage) inclusief bijbehorende trainingszones. Een sportmedische fietstest kan ook gebruikt worden als evaluatief middel om uw trainingsdoelstellingen te evalueren en bij te stellen. Zo haalt u het maximale uit uzelf.

Anders dan de naam doet vermoeden, is een sportmedische fietstest niet alleen voor fietsers. De test is nuttig voor alle sporters, gezien de scala aan informatie die u verkrijgt. Zo wordt de test ook veelvuldig gebruikt door trainers, zij kunnen immers op simpele wijze hun sporters testen op fysieke gesteldheid. Denk bijvoorbeeld aan maximaalkracht, acceleratievermogen, duurvermogen etcetera.

Tekstfoto-sportmedische-fietstest.jpg

De test verschaft u:

  • bepaling van uw anaërobe drempel, het zogenaamd omslagpunt
  • uw persoonlijke trainingszones > herstelzone, D1, D2, D3, weerstand (oftewel je hartslag trainingszones)
  • uw trainingszones op basis van vermogen/wattage.

Testen op een professionele wattbike

De testen worden uitgevoerd op een Wattbike. De Wattbike is extreem nauwkeurig. Het geleverde vermogen wordt gemeten (100 keer per seconde) door de kracht die via de crank op de ketting wordt gezet. Het trainen op de Wattbike met een combinatie van hartslag- en vermogensdata maakt dat de intensiteit van jouw trainingen nauwkeurig kan worden bepaald. De monitor van de Wattbike geeft op een overzichtelijke manier een grote variëteit aan data weer (bron; www.wattbike.nl).

Soorten testen

Er zijn twee soorten testen. De eerste is de Functionale Treshold Power test (FTP-test). Duur, 60 minuten. Hierbij wordt over 20 minuten het gemiddelde vermogen/wattage per kg bepaald en het daaraan grenzende omslagpunt. Dit is een functionele test voor het bepalen van de hartslagzones en de anaërobe drempel. Inclusief een benchmark. De test start met een 5 minuten all-out. Dit is bedoeld om het lichaam voor te bereiden op de 20 minuten test die volgt, om het Wattage op jouw VO2max te bepalen. De uitkomsten hiervan gebruik je om te trainen met een Powermeter.

De tweede soort test is de KWNU Power-profile. Duur, 40 minuten.
Deze test bevat 3x5 minuten sprints, 1x30 minuten sprint en 1x5 minuten all-out. Middels deze test kan er een rennersprofiel gemaakt worden, welke kan worden gebenchmarked.

Uiteraard is er de mogelijkheid om de testen per individu te specificeren.

Tarieven

  • Power Profile Test € 50,-
  • Power Profile Test 2 maal € 90,-
  • Power Profile Test 3 maal € 135,-
  • Functional Treshold Power Test 1 maal € 75,-
  • Functional Treshold Power Test 2 maal € 140, -
  • Functional Treshold Power Test 3 maal € 210,-
  • Individuele test in overleg, afhankelijk van de duur 

Binnen onze praktijk verzorgt Onno Houwer de sportmedische fietstesten.

Wilt u meer informatie over Sportmedische fietstest?

Dan kunt u contact opnemen met de praktijk (055-3605681) of een e-mail sturen naar bkollmann@houwerenruijs.nl. U kunt ook online een afspraak maken.

Afspraak maken

 

Uw therapeut