Oedeemtherapie in Apeldoornoedeemtherapie-klein.jpg

De oedeemtherapeut is gespecialiseerd in het verhelpen van klachten die ontstaan zijn door oedeem. Dit is een ophoping van vocht en eiwitten in lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Klachten die hiermee gepaard gaan zijn vaak zwelling, pijn en een vermoeid zwaar gevoel. Oedeem is vaak belemmerend tijdens het doen van 'de dagelijkse dingen'. De oedeemtherapeut weet hoe de klachten blijvend kunnen afnemen.

Vormen van oedeem

Er zijn meerdere vormen van oedeem, die elk hun specifieke aanpak vragen. Allereerst bestaat het lymfatisch oedeem. Dit ontstaat door een verminderde werking van het lymfestelsel of een teveel aan lymfevocht ten gevolge van een oncologische operatie, aangeboren afwijkingen, infecties of de bestralingen van een tumor. Daarnaast bestaat het zogenaamde veneus oedeem. Dit ontstaat door bijvoorbeeld spataderen, trombose of inactiviteit. Denk hierbij aan rolstoelafhankelijkheid of gewichtsproblemen. Deze vormen van oedeem zijn goed te behandelen door de oedeemtherapeut.
Wanneer oedeem het gevolg is van interne oorzaken, zoals niersufficientie of hartproblemen, kan de oedeemtherapeut minder voor u betekenen. Vraag dan de behandelend specialist of huisarts om advies.

De oedeemtherapie behandeling

Tijdens de eerste afspraak wordt uw klachtenbeeld in kaart gebracht en vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Op basis van deze gegevens maakt de therapeut samen met u een behandelplan. Door middel van behandeling, begeleiding en advisering probeert de fysiotherapeut u te helpen uw dagelijks leven zo goed mogelijk voort te zetten.
De oedeemtherapeut zorgt er voor dat de vochtophoping vermindert en de werking van uw lymfestelsel verbetert. Hiervoor heeft de therapeut diverse middelen en technieken tot zijn beschikking, zoals oefentherapie, manuele lymfedrainage en compressietherapie. Daarnaast krijgt u leefstijladviezen en voorlichting zodat u de behaalde resultaten zo optimaal mogelijk behoudt.

De oedeemtherapeute

Binnen onze praktijk wordt oedeemtherapie verzorgd door Faranak Simonse. Zij is oedeemtherapeute en neemt deel aan het landelijk netwerk voor oedeem- en oncologiefysiotherapeuten. Voor vragen kunt u bellen naar de praktijk (055-3605681) of een email sturen naar info@houwerenruijs.nl.

maak een afspraak

Uw oedeem therapeute