Runningtherapie
_OUS1620.jpg

Runningtherapie is het inzetten van een rustige duurloop onder begeleiding van een runningtherapeut. Het is een middel om de balans tussen fysiek en mentaal weer te herstellen. Runningtherapie is geïndiceerd bij mensen met depressieve gevoelens, burn-out en spanningsklachten. Het inzetten van (rustig) hardlopen is een bewezen effectieve methode om in contact met uzelf en uw lijf te komen. Het kan worden gezien als een fase tussen niet sporten/bewegen enerzijds, en deelname aan reguliere sport-/beweegactiviteiten anderzijds.

Doel van runningtherapie

Het doel van runningtherapie is dat u binnen 8 tot 12 weken een vaardigheid aangeleerd krijgt om zelfstandig 3-4 keer per week 30-45 minuten te kunnen hardlopen, te bewegen. Bij deze therapie staat de prestatie niet voorop. Het gaat om het goede gevoel dat hardlopen/bewegen u geeft. Runningtherapie is geen verbale of cognitieve therapievorm. Er zal daarom geen accent op “praten” liggen.

Runningtherapie doelgroep

Runningtherapie biedt uitkomst voor u wanneer u psychische klachten heeft. Het is een complementaire behandelvorm, die eventueel wordt toegepast naast het geven van medicijnen en/of psychosociale behandelingen. Het past in een ‘stepped care’ aanpak waarbij de minst ingrijpende behandelwijze (laagdrempelig, met de minste contra-indicaties en bijwerkingen) als eerste wordt uitgeprobeerd. Drie veelvoorkomende aanleidingen van runningtherapie zijn:

  • Curatief
    Wanneer u psychische klachten heeft, kan de therapie een aanvulling zijn op uw huidige behandeling.
  • Re-integratie
    Wanneer u (tijdelijk) in een arbeidsongeschiktheidssituatie zit, kan runningtherapie onderdeel uitmaken van het zogenoemde arbeidsre-integratieproces.
  • Preventief
    Wanneer u geen klachten heeft, maar zoekt naar een betere balans tussen arbeid (inspanning, sport, werk) en rust (herstel, ontspanning).

Runningtherapie start met een intakegesprek

Tijdens dit intakegesprek, stelt de therapeut samen met u uw persoonlijke doelen vast. Deze maakt hierbij gebruik van een aantal vragenlijsten en meetinstrumenten, zoals een conditietest. Hierna volgt een trainingsperiode van 10 weken. De eerste 5 weken traint u 2 keer per week en de laatste 5 weken traint u 1 keer per week onder begeleiding van de therapeut. De trainingen zijn buiten en bestaan uit hardlopen (afgestemd op uw niveau) met diverse oefeningen in een groep van maximaal 10 personen. Het streven is, om plezierig in een ongedwongen sfeer te trainen. Naast deze groepstrainingen, traint u 1 tot 2 keer per week zelfstandig.
Na de trainingsperiode volgt de eindmeting en een afsluitend (advies-) gesprek. Wanneer u doorverwezen bent naar de runningtherapie, koppelt de therapeut de resultaten terug naar uw verwijzer. De kosten voor deze 10 weken bedragen €130 euro.

Runningtherapeuten

Binnen onze praktijk is Arnoud Liefers onze runningtherapeut.

Wilt u meer informatie over runningtherapie?

Dan kunt u contact opnemen met de praktijk (055-3605681) of een e-mail sturen naar info@houwerenruijs.nl. U kunt ook online een afspraak maken.

Afspraak maken

Uw therapeut