Manuele therapie

De manueel therapeut is binnen de fysiotherapie de specialist bij klachten aan de wervelkolom. Deze therapie is geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met het minder goed kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. De functie van de gewrichten verbetert, de houding verbetert en het bewegen gaat makkelijker.

Indicaties voor manuele therapie:

  • hoofd- en nekpijn met het minder goed kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen
  • rugklachten hoog in de rug met eventueel mogelijke rib- en/of borstpijn
  • lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek
  • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten
  • diverse gewrichtsklachten, zoals heup-, knie-, enkel-, schouder-, elleboog- of polsklachten

Behandeling

Tijdens de eerste afspraak maakt uw manueel therapeut een inventarisatie van uw klachten en volgt lichamelijk onderzoek. Na dit onderzoek stelt de fysiotherapeut samen met u een behandelplan op. Uw manueel therapeut probeert tijdens de behandeling de beperkte beweeglijkheid te herstellen of het teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Uw therapeut kan hierbij gebruik maken van vaardigheden die in de volksmond bekend staan als het ”kraken”. Daarnaast begeleidt en adviseert uw manuele therapeut u om uw herstel te bevorderen en te voorkomen dat de klachten terugkeren. Een voorbeeld hiervan is spierversterkende oefeningen die u thuis kan uitvoeren.

Binnen onze praktijk zijn Gerke Houwer, Maarten Ruijs, Onno Houwer, Marc Geers, Arnoud Liefers, Dorthe SchunselaarNick Pisters en Rinke van den Brink gespecialiseerd in manuele therapie. Floris Heil verwacht medio juni 2018 af te studeren als manueel therapeut. Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de praktijk (055-3605681) of een e-mail sturen naar info@houwerenruijs.nl. Voor het maken van een afspraak, klikt u op de 'maak een afspraak button' boven aan de pagina.

Vergoedingen

Indien u een aanvullende verzekering heeft afgesloten, worden behandelingen voor fysiotherapie en/of manuele therapie meestal geheel of gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar.

Meer info over Vergoedingen fysiotherapie