Sportmedische fietstest

Sporters willen steeds bewuster en doelgerichter sporten. Dit is een zeer goede ontwikkeling en dit kan binnen onze praktijk! Één van de beste methodes om hier invulling aan te geven, is een sportmedische fietstest op een wattbike onder begeleiding van een specialiseerde fysiotherapeut. Met de resultaten uit de test krijgt u niet alleen inzicht in de werking van uw hart bij verschillende mate van inspanning, maar u krijgt ook inzicht in welk soort trainingen u nodig heeft om beter te presteren. Een sportmedische fietstest kan u ook gebruiken als evaluatief middel om uw trainingsdoelstellingen te evaluareren en bij te stellen. Zo haalt u het hele jaar het maximale uit uzelf.

Anders dan de naam doet vermoeden, is sportmedische fietstest niet alleen voor fietsers. De test is nuttig voor alle sporters, gezien de scala aan informatie die u verkrijgt. Zo wordt de test ook veelvuldig gebruikt door trainers, zij kunnen immers op simpele wijze hun sporters testen op fysieke gesteldheid. Denk bijvoorbeeld aan maximaal kracht, acceleratie vermogen, duurvermogen etc.

De test verschaft in ieder geval:

  • Uw anaërobe drempel, je zogenaamde omslagpunt
  • Uw persoonlijke trainingszones > herstelzone, D1, D2, D3, weerstand (oftewel je hartslag trainingszones)
  • Uw trainingszones op basis van vermogen / wattage.

Testen op een professionele wattbike

De testen worden uitgevoerd op een Wattbike. De Wattbike is extreem nauwkeurig. Het geleverde vermogen wordt gemeten (100 keer per seconde) door de kracht die via de crank op de ketting wordt gezet. Het trainen op de Wattbike met een combinatie van hartslag- en vermogensdata maakt dat de intensiteit van jouw trainingen extreem nauwkeurig kan worden bepaald. De monitor van de Wattbike geeft op een overzichtelijke manier een grote variëteit aan data weer (bron; www.wattbike.nl).

Soorten testen

Er zijn twee soorten testen. De eerste is de Functionale Treshold Power test ( FTP-test). Duur, 60 minuten. Hierbij wordt over 20 minuten het gemiddelde vermogen/wattage per kg bepaald en het daaraan grenzende omslagpunt. Dit is een functionele test voor het bepalen van de hartslagzones en de anaërobe drempel. Inclusief een benchmark. De test start met een 5 minuten all-out. Dit is bedoeld om het lichaam voor te bereiden op de 20 minuten test die volgt en om het Wattage op jouw VO2max te bepalen. De uitkomsten hiervan gebruik je om te trainen met een Powermeter.

De tweede soort test is de KWNU Power-profile. Duur, 40 minuten.
Deze test bevat 3x 5 minuten sprints, 1x 30 minuten sprint en 1 x 5 minuten all-out. Middels deze test kan er een renners profiel gemaakt worden en deze kan gebenchmarked worden.

Uiteraard is er de mogelijkheid om de testen per individu te specificeren.

Tarieven

  • Power Profile Test € 50,-
  • Power Profile Test 2 maal € 90,-
  • Power Profile Test 3 maal € 135,-
  • Functional Treshold Power Test 1 maal € 75,-
  • Functional Treshold Power Test 2 maal € 140, -
  • Functional Treshold Power Test 3 maal € 210,-
  • Individuele test in overleg, afhankelijk van de duur 

Binnen onze praktijk verzorgt Onno Houwer de sportmedische fietstesten. Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de praktijk (055-3605681) of een e-mail sturen naar info@houwerenruijs.nl. Voor het maken van een afspraak, klikt u op de 'maak een afspraak button' boven aan de pagina.

Vergoedingen

Indien u een aanvullende verzekering heeft afgesloten, worden behandelingen voor fysiotherapie en/of manuele therapie meestal geheel of gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar.

Meer info over Vergoedingen fysiotherapie