Hoe kunt u als oudere fit blijven in deze Corona crisis?

Hoe kunt u als oudere fit blijven in deze Corona crisis?

12 april 2020

Door het uitgebroken Coronavirus heeft de overheid noodgedwongen verregaande maatregelen moeten nemen waarin het advies op dit moment is; blijf zoveel mogelijk thuis! Ga alleen naar buiten om het noodzakelijke te doen zoals boodschappen doen, arts bezoeken, medicijnen ophalen en om een frisse neus te halen. Dit alles leidt in alle opzichten tot een beperking in onze bewegingsvrijheid. Het is echter onverstandig om in deze periode niet tot nauwelijks in beweging te komen.

Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert namelijk het immuunsysteem, is goed voor de conditie van hart en longen, houdt spieren, pezen en botten sterk en vermindert gevoelens van angst en stress.

Wat kunt u zelf doen om aan voldoende lichaamsbeweging te komen? Door u zoveel mogelijk te houden aan de beweegrichtlijnen. Zie hiervoor het filmpje https://youtu.be/76mTZeiuKrc.

De beweegrichtlijnen schrijven voor om minimaal 150 minuten per week matig intensieve inspanning te verrichten, zoals wandelen, fietsen, huishouden of tuinieren. Dit verspreid over meerdere dagen en uitgevoerd in blokken van 10 minuten of langer. Daarnaast is het advies om 2x per week bot- en spierversterkende activiteiten te doen, voor ouderen aangevuld met balansoefeningen.

Nu sportscholen en sportaccommodaties de deuren gesloten houden, zijn de mogelijkheden tot sport en bewegen beperkter. Onze eigen omgeving biedt echter nog tal van mogelijkheden om op een gezonde manier in beweging te komen. Denkt u hierbij aan:

  • Huishouden en tuinieren: begint u alvast met een ouderwetse voorjaarsschoonmaak of maak de tuin lenteklaar.
  • Wandelen en fietsen: bewegen in de buitenlucht is gezond. Pak de fiets of maak een wandeling.
  • Traplopen: neemt u wat vaker de trap en schroom niet om meteen die volle wasmand mee naar boven te tillen.
  • Bot- en spierversterkende oefeningen: doet u mee met Nederland in Beweging (NPO1), of maak gebruik van de beweegfilmpjes op Sportzorg of Alles over Sport.
  • Ademhalingsoefeningen: hiervoor kunt u gemakkelijk een aantal gratis app's downloaden.

Waar moet u rekening mee houden? 

  • Bij lichte griepachtige klachten, zoals keelpijn, hoofdpijn, lichte hoest, of neusverkouden, mag u wel bewegen, maar alleen op een lichte tot matige intensiteit.
  • Dit geldt ook voor mensen met een chronische aandoening, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, longproblemen of kanker.
  • Bewegen met licht tot matige intensiteit ondersteunt het immuunsysteem.
  • Intensieve inspanning maakt u juist vatbaarder voor infecties.
  • Bewegen in de buitenlucht is gezond, maar pas op bij koude lucht. Daardoor kunnen de luchtwegen uitdrogen en is men vatbaarder voor infecties. Doe eventueel de warming-up al binnen en wacht niet te lang met douchen of omkleden na de inspanning.
  • Houd bij sporten in de buitenlucht ook aan het advies om een afstand van 1,5 meter tot elkaar te bewaren.
  • Ondersteun uw immuunsysteem door gezond te eten en neem voldoende nachtrust.

Mocht u hier vragen over hebben, aanvullend advies en tips willen, kunt u hiervoor contact opnemen met de praktijk (055-3605681) of een e-mail sturen naar info@houwerenruijs.nl.

Het team van Houwer & Ruijs staat voor u klaar!